Ogórki w zalewie curry na zimę

Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 średnie cebule
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Ogórki pokrój w grubsze półplasterki lub ukośne kawałki.
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki (można też w półplasterki).
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub cienkie półplasterki.
Wszystko wymieszaj w dużej misce.
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy: curry, gorczycę, ewentualnie kurkumę i pieprz.
Gotuj przez 2–3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Do czystych, wyparzonych słoików nakładaj warstwami ogórki i cebulę.
Zalej gorącą zalewą do pełna.
Zakręć wyparzonymi, suchymi nakrętkami.
Pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody (słoiki powinny być zanurzone do ¾ wysokości).
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!