Papryka po Chorwacku

Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 3 duże cebule
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki musztardy (najlepiej sarepska lub stołowa)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)
Przygotowanie:
Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Do dużego garnka wlej wszystkie składniki zalewy i zagotuj.
Dodaj paprykę i cebulę, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut – warzywa powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne.
Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładaj do czystych, wyparzonych słoików.
Dobrze zakręć słoiki złotymi nakrętkami i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.
Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!