Papryka po Chorwacku

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki musztardy (najlepiej sarepska lub stołowa)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do dużego garnka wlej wszystkie składniki zalewy i zagotuj.

Dodaj paprykę i cebulę, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut – warzywa powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne.

Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładaj do czystych, wyparzonych słoików.

Dobrze zakręć słoiki złotymi nakrętkami i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.

Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kofty to nic innego jak grillowane lub pieczone szaszłyki z mięsa mielonego. 

Dziś pokaże Ci jak przygotować kofty ze słodką kukurydzą i botwinką. Przepis poniżej. Składniki: 400 g mięsa mielonego…

Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z…

Duszone żeberka wieprzowe z kapustą i warzywami

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 mała główka kapusty (biała lub młoda) 2 marchewki 1 papryka czerwona 1…