Ogórki konserwowe z cebulą i czosnkiem do słoików

10.07.2025

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek koperku (kwiatostany lub gałązki)
  • ziele angielskie (po 2 ziarna do słoika)
  • liście laurowe (po 1 do słoika)
  • gorczyca (po 1/2 łyżeczki do słoika)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, możesz je wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1–2 godziny (będą bardziej chrupiące).

Cebulę pokrój w piórka lub półplasterki.

Czosnek obierz, ząbki zostaw w całości.

Do wyparzonych słoików włóż: koper, cebulę, czosnek, gorczycę, ziele angielskie i liść laurowy.

Następnie ściśle układaj ogórki, możesz przekładać je warstwami cebuli.

Zagotuj wszystkie składniki zalewy, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zakręć dokładnie złotymi nakrętkami.

Pasteryzacja: gotuj słoiki przez 7–10 minut od zagotowania wody (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików).

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Ogórki będą gotowe po około 3–4 tygodniach.

Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli chcesz bardziej ostre, dodaj plasterek chili do każdego słoika.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
Mogą Cię zainteresować:
Grillowanie  – Letnia Uczta na Świeżym Powietrzu
1.06.2024

Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych letnich rozrywek, która łączy w sobie miłość do dobrego jedzenia, świeżego powietrza i…

Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!
10.02.2024

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…

Najmodniejsze trendy kulinarne na nadchodzący rok-Prognozy dotyczące nowych składników, technik gotowania czy stylów serwowania, które będą królować w kuchni.
1.01.2025

Z każdym rokiem kuchnia przechodzi przez nowe transformacje, a 2024 z pewnością nie będzie wyjątkiem. Świat kulinariów to…