Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym

11.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2–3 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 200 g kurek (lub innych grzybów leśnych), oczyszczonych
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając ok. 1/4 szklanki wody z gotowania.

Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę.

Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż ok. 5–7 minut aż się zrumieni.

Dorzuć czosnek i kurki, smaż kolejne 5 minut, aż grzyby zmiękną.

Wlej śmietankę na patelnię, zamieszaj.

Gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

Dodaj trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Dodaj odcedzony makaron na patelnię z sosem.

Delikatnie wymieszaj wszystko razem, podgrzewając jeszcze przez minutę.

Na talerzu posyp danie świeżo tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Danie świetnie smakuje też z dodatkiem białego wina (50 ml, dodać przed śmietanką i odparować).

Kurki możesz zastąpić pieczarkami lub borowikami, jeśli są niedostępne.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijaną w boczek

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej przekąski. Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijana w boczek, a do…

Leczo warzywne do słoików na zimę

Składniki: 2 kg cukinii (może być mieszana – zielona i żółta) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów…

Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z…