Kiszony czosnek w całości

Składniki:
- 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego)
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na każdy litr wody)
- kilka baldachów kopru
- opcjonalnie: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, chrzan, liście wiśni lub winorośli
Przygotowanie:
Nie obieraj ząbków z łupin – wystarczy delikatnie oczyścić główki z zewnętrznych, brudnych warstw.
Odetnij końcówki korzeni (opcjonalnie).
Zagotuj wodę, dodaj sól. Wymieszaj do rozpuszczenia.
Odstaw do ostygnięcia (solanka powinna mieć temperaturę pokojową przed zalaniem).
Do czystych, wyparzonych słoików włóż koper i przyprawy.
Następnie ciasno ułóż główki czosnku.
Zalej zawartość słoików solanką tak, by czosnek był całkowicie przykryty.
Dociśnij np. kamieniem lub specjalnym obciążnikiem, aby czosnek nie wypływał.
Zakręć słoiki luźno lub przykryj gazą i gumką.
Odstaw w temperaturze pokojowej na 5–7 dni (czasem do 10), aż pojawią się pęcherzyki i kwaśny zapach.
Po fermentacji zakręć szczelnie słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu (piwnica, lodówka).
Czosnek gotowy do jedzenia po ok. 2–3 tygodniach, ale im dłużej stoi, tym lepszy smak!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!