Bułeczki z jagodami/borówkami i kruszonką-jagodzianki-borówczanki

15.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła, zimnego
  • 50 g mąki
  • 40 g cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstaw na 10-15 minut, aż się spienią.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajko, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.

W miseczce posiekaj zimne masło z mąką i cukrem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wyrośnięte ciasto podziel na równe części (ok. 12). Każdą część rozwałkuj na placek, nałóż jagody wymieszane z cukrem, zlep i uformuj bułeczkę.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp kruszonką i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Po upieczeniu wyjmij i ostudź na kratce.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowa salsa pomidorowa z kolendrą

Składniki: 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki) 1 mała czerwona cebula 1–2 ząbki czosnku…

Bób w sosie pomidorowym z fetą

Składniki: (na 2–3 porcje): 500 g bobu (świeży lub mrożony) 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub…

Krokodylki – ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: Ogórki i dodatki: ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych) 2 marchewki 2 cebule 4–5 ząbków czosnku kawałek…