Mielonka z czosnkiem niedźwiedzim w słoikach
Delikatna, aromatyczna domowa konserwa mięsna z nutą czosnku niedźwiedziego – idealna na kanapki, do sałatek lub jako przekąska w plener.

Składniki:
(na ok. 4–5 słoików 500 ml)
- 1,5 kg surowego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka lub mieszanka łopatki + boczku)
- 150 g wędzonego boczku (opcjonalnie dla wyrazistszego smaku)
- 3–4 duże garście listków czosnku niedźwiedziego (ok. 80 g)
- 2–3 ząbki czosnku zwykłego
- 2 łyżeczki soli peklowej (lub 3 łyżeczki soli kuchennej)
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 100 ml zimnej wody
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka żelatyny spożywczej dla lepszej konsystencji
Sprzęt
- Maszynka do mielenia mięsa lub blender kielichowy
- Duża miska do mieszania
- Słoiki 500 ml wraz z czystymi, wyparzonymi zakrętkami
- Garnek do pasteryzacji (lub szybkowar/ekspres ciśnieniowy)
- Termometr kuchenny
Przygotowanie:
Pokrój mięso i boczek na mniejsze kawałki (2–3 cm kostki), schłódź w lodówce przez ok. 30 min – ułatwi to mielenie.
Przepuść schłodzone mięso i boczek przez maszynkę (sitko o grubych otworach) lub zmiksuj kilkoma pulsami w blenderze kielichowym, by uzyskać dość drobną, ale nie papkowatą konsystencję.
Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj.
Ząbki czosnku zwykłego przeciśnij przez praskę.
W miseczce wymieszaj sól peklową (lub zwykłą), pieprz, paprykę, gałkę i majeranek.
Do dużej miski przełóż zmielone mięso, dodaj zioła, przyprawy oraz zimną wodę (i żelatynę, jeśli używasz).
Energicznie wyrabiaj ręką lub w robocie kuchennym przez ok. 5–7 min, aż masa stanie się plastyczna i zacznie lepiej się kleić.
Do czystych, gorących słoików nakładaj farsz – mocno ubijaj, aby wypuścić pęcherzyki powietrza.
Zostaw ok. 1 cm przestrzeni od krawędzi słoika.
Wyczyść dokładnie krawędzie i załóż zakrętki (nie dokręcaj ich na siłę).
Pasteryzacja / gotowanie w słoikach
- Metoda klasyczna (kąpiel wodna):
- Umieść słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką (zapobiegnie tłuczeniu).
- Zalej wodą tak, by sięgała ok. 2 cm ponad wieczka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj delikatnie przez 90 min.
- Metoda ciśnieniowa (szybkowar):
- Układaj słoiki na podstawce, zalej wodą do poziomu ¾ wysokości słoików.
- Pasteryzuj pod ciśnieniem 1 bar ok. 60 min (wg instrukcji urządzenia)
Po zakończeniu wyjmij słoiki i ostudź zupełnie w temperaturze pokojowej (najlepiej przykryte ściereczką).
Sprawdź, czy wieczka są wklęsłe (oznaka prawidłowej próżni).
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica, spiżarnia) do 12 msc
Podanie
- Kroimy na cienkie plastry – wędzona, lekko wilgotna konsystencja świetnie pasuje do świeżego pieczywa.
- Doskonała też jako dodatek do jajecznicy, sałatek ziemniaczanych czy makaronu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!