Złociste kotleciki rybne z koperkowym sosem cytrynowym

20.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(4 porcje, ok. 12 kotlecików)

Kotleciki rybne

  • 400 g filetu z dorsza lub innej białej ryby (bez skóry i ości)
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (mączyste, typu C)
  • 1 mała cebula (ok. 80 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4 łyżki bułki tartej (+ ok. 50 g do panierki)
  • olej roślinny do smażenia

Sos koperkowo-cytrynowy

  • 150 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Ryba: filet z dorsza ugotuj na parze lub krótko gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (ok. 5 min), aż mięso zacznie się rozwarstwiać. Ostudź i rozdrobnij widelcem lub rozdrobnić krótko blenderem — nie na papkę, zostawiając kawałeczki (ok. 3 mm).

Ziemniaki: dokładnie utłucz na gładko, bez grudek.

Cebula i czosnek: cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż krótko (1–2 min) na 1 łyżce oleju, aż się zeszklą, i ostudź.

W dużej misce połącz rozdrobnioną rybę, utłuczone ziemniaki, cebulę z czosnkiem, jajko, pietruszkę i (opcjonalnie) koper włoski. Dopraw solą i pieprzem.

Wsyp 2 łyżki bułki tartej i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj — masa powinna być zwarta, by dało się z niej formować kotleciki. Jeśli nadal za luźna, dosyp jeszcze 1 łyżkę bułki tartej.

Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcje masy wielkości małej łyżki (ok. 30 g) i formuj płaskie kotleciki (ok. 6 cm średnicy).

Rozłóż na talerzu pozostałą bułkę tartą, obtocz każdy kotlecik z obu stron.

Na patelni rozgrzej warstwę oleju (ok. 3 mm).

Smaż kotleciki na średnim ogniu po 3–4 min z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Odsącz na papierowym ręczniku.

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem.

Dodaj posiekany koperek, skórkę i sok z cytryny.

Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Ułóż kotleciki na ciepłym talerzu, polej lub podaj sos w osobnej miseczce.

Świetnie komponują się z młodymi ziemniakami z koperkiem lub zieloną sałatą.

Wariacje i porady

Łagodniejsze: pomiń koper włoski, za to dorzuć 1 łyżkę posiekanego koperku do masy kotlecików.

Pieczone: po panierowaniu układaj kotleciki na blasze wyłożonej papierem i piecz w 200 °C przez 15–18 min, przewracając w połowie.

Mięsiste dodatki: do masy rybnej dodaj 1 łyżkę posiekanego suszonego pomidora lub drobno pokrojonej oliwki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto Kinder Milky Way (bez pieczenia)

Składniki: Warstwa dolna – krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego…

Klopsiki w sosie koperkowym z ogórkiem kiszonym

Składniki: Na klopsiki: 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe lub indyk) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 cebuli…

Placek z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 3 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego) 250 g…