Ananas z cukinii

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 500 g cukru
  • 1 szklanka octu (około 250 ml)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię umyj, obierz i usuń nasiona (jeśli są duże).

Pokrój cukinię w kostkę o wielkości przypominającej ananasowe kawałki.

W dużym garnku połącz wodę, ocet, cukier, cukier waniliowy, kurkumę i cynamon.

Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści, a wszystkie składniki dobrze się połączą.

Wrzucić pokrojoną cukinię do garnka z przygotowaną marynatą.

Gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu, aż cukinia stanie się lekko miękka, ale wciąż jędrna.

Słoiki dokładnie umyj i wyparz, aby były sterylne.

Do gorących, wyparzonych słoików wkładaj gorącą cukinię z marynatą.

Zakręć słoiki i ustaw je w garnku do pasteryzowania. Pasteryzuj przez około 10-15 minut.

Po pasteryzacji słoiki odstaw na blat do całkowitego ostygnięcia.

Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Cukinia w zalewie będzie gotowa do spożycia po kilku dniach. Idealna jako dodatek do sałatek, mięs czy po prostu na kanapki!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Gofry z cukinii z jajkiem, bekonem i koperkiem

Nie masz pomysłu jak wykorzystać cukinię? Pokażę Ci jak przygotować wytrawne gofry z sadzonym jajkiem, bekonem, a także…

Powidła śliwkowe

Składniki: 2 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierki) 1 szklanka cukru (możesz dodać więcej w zależności od słodkości śliwek)…

Roladki z tortilli z pastą jajeczną od szczęśliwych kurek i awokado 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Awokado Hass (1 sztuka) Szczypiorek (3 łyżki) Jogurt grecki (2 czubate…