Beza PAVLOVA z kremem lemon curd
25.09.2022Zesmakuj ze mną Królowej-bezy PAVLOVA z kremem lemon curd, figami oraz miętą.
Jedni bezę kochają. Drudzy trochę mniej ze względu na słodycz.
Ta beza jest idealna. Kwaśny krem idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.
Do tego nuta świeżości w postaci mięty. Niebo w gębie!
Przygotuj bezę z mojego przepisu i ciesz się smakiem.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na bezę:
🥚6 białek
🥛300 g cukru
🍋1 łyżeczka soku z cytryny
🥄1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do miski dodaj białka. Ubij je na sztywno. Gdy białka będą ubite stopniowo dodawaj cukier.
Na jedno białko 50 g cukru. Dodawaj 3/4 łyżeczki cukru do ubitych białek i całość 2 minuty miksuj.
Powtarzaj tą czynność do momentu aż połączysz 300 g cukru z 6 ubitymi wcześniej białkami. Jeśli nie wiesz czy cukier się rozpuścił weź odrobinę masy na palce. Jeśli nie wyczuwasz cukru pod palcami oznacza, że jest rozpuszczony.
Do białek ubitych z cukrem dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
Całość ponownie miksuj przez minutę na najmniejszych obrotach.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj koło. Wyłóż masę i formuj bezę.
Rozgrzej piekarnik do 80 stopni i susz bezę przez 3h.
Składniki krem cytrynowy:
200 g mascarpone
150 g śmietany 36 %
4 łyżeczki lemon curd
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietanę 36%. Ubij ją na sztywno.
Dodaj do niej mascarpone oraz lemon curd. Calość miksuj do uzyskania gęstej masy.
Uwaga! Kontroluj czas miksowania.
Zbyt długie miksowanie może spowodować zważenie kremu.
Na upieczoną bezę wyłóż krem. Bezę udekoruj figami, mini bezami oraz świeżą miętą.
I gotowe!
Smacznego!