Chlebek bananowy
Zesmakuj ze mną bardzo prostego ciasta. To ciasto zero waste, które możesz przygotować za pomocą widelca.
Nie masz pomysłu na dojrzałe banany?
Przygotuj ten chlebek i ciesz się smakiem.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na solankę:
- 350 g rozgniecionych bananów
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 80 g roztopionego masła
- 120 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 1 duży banan lub 2 małe do dekoracji na wierzch
Przygotowanie:
Do miski dodaj rozgniecione widelcem banany, roztopione masło i cukier. Całość wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub po prostu widelcem. Jeśli składniki ubijane są mikserem i powstanie jasna puszysta masa- ciasto będzie jeszcze wyższe niż to mieszane widelcem. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (oprócz kakao).
Suche składniki połącz z mokrymi. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dokładnie wylej 3/4 ilości ciasta, następnie posyp tą część ciemnym kakao, a następnie wyłóż pozostałą część ciasta. Na wierzch połóż przekrojonego banana (nie jest to konieczne).
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Grzanie góra-dół na 60 minut.
I gotowe!