Chrupiący kurczak z pieczonymi warzywami i frytkami z batatów
Pałki z kurczaka najlepiej smakują, gdy skórka jest chrupiąca, a mięso wewnątrz soczyste. Przygotowując pałki z tego przepisu przekonasz się, że te właśnie takie są. Mega chrupiące, wilgotne i aromatyczne. Przepis poniżej.

Składniki:
- 500 g pałek z kurczaka
- 200 g płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duży batat
- 2 łyżeczki miodu
- sól do smaku
- oliwa
- 1 jajko
Przygotowanie:
Bataty pokrój w kształt frytek. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem. Polej bataty oliwą i posyp solą do smaku. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Z pałek kurczaka zdejmij skórę. W miseczce wymieszaj płatki kukurydziane z papryką chili i papryką słodką i odrobiną soli. W drugiej miseczce wymieszaj jajko z miodem. Pałki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w panierce z płatków kukurydzianych i papryk. Tak przygotowane pałki włóż do piekarnika i piecz 30 minut razem z batatami. Upieczone pałki i bataty podawaj z warzywami. Przepis na pieczone warzywa znajdziesz tutaj:
Smacznego!