Dorsz czarny duszony w sosie śmietanowym z awokado i pieprzem cytrynowym

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Propozycja obiadowa na dorsza czarnego. Dorsz czarny to według mnie najlepsza ryba! Delikatna,bardzo zdrowa, a odpowiednio przygotowana rozpływa się w ustach! Po prostu mniam!

Składniki:
  • 300 g dorsza czarnego
  • 150 ml śmietanki 30%/mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 1 awokado Hass
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Na patelnię dodaj śmietankę i mascarpone. Włącz mały palnik. Dorsza oprusz pieprzem cytrynowym. Włóż go do patelni i na małym ogniu duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zgniecione widelcem awokado oraz szczypiorek. Duś kolejne 5 minut. Dopraw do smaku i gotowe. Podawaj z kaszą gryczaną / pęczak lub kuskus.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Maślane bułki do burgerów z sezamem

Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub chlebowa) 7 g suchych drożdży (lub…

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami są świetną propozycją zarówno na kolację, jak również na śniadanie. Zesmakuj ich…

Nachosy z tortilli

Zesmakuj ze mną banalnie prostej w przygotowaniu, a zarazem pysznej przekąski z tortilli. Domowe nachosy świetnie smakują zarówno…