Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

10.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula (drobno posiekana lub starta)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
Na sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych (lub 500 ml passaty)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew (starta na grubych oczkach)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, papryka słodka i zioła prowansalskie – do smaku
Dodatkowo:
  • 300–400 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • świeży koperek do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce połącz mięso, jajko, cebulę, czosnek, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz.

Wyrób masę i formuj małe kulki.

Obsmaż klopsiki na patelni na rumiano z każdej strony, a następnie odstaw.

Fasolkę obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 8 minut – powinna być jędrna.

Odcedź i przestudź.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj startą marchewkę i smaż 2–3 minuty.

Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, bulion i przyprawy.

Duś całość przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Do sosu włóż podsmażone klopsiki i gotuj je w nim przez 10 minut.

Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę i duś razem jeszcze 5 minut, by smaki się połączyły.

Podawaj na żółtym talerzu, posypane świeżym koperkiem.

Świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Możesz dodać odrobinę śmietanki 30% do sosu, by był bardziej aksamitny.

Dobrze przechowuje się w lodówce – idealne na drugi dzień.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa z boczkiem i kremowym serem

Składniki: (na 2–3 porcje): 500 g żółtej fasolki szparagowej (może być też zielona) 150 g boczku wędzonego lub…

Domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym

Składniki: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 350 ml ciepłej wody 7 g suchych drożdży (lub 20…

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Składniki: 500 g mielonego mięsa (np. wołowina, wieprzowina lub mieszane) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 duże pomidory…