Kluski na parze (pampuchy) z musem mango

3.10.2022

Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu bułek na parze.

Jeśli kochasz tak samo mango jak ja to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 12 bułek:
  • 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (4 łyżki mleka) i cukrze. Do rozczynu dodaj również jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut by drożdże podwoiły swoją objętość.

Pozostałą ilość mąki przesiej do miski. Dodaj rozczyn, masło, jajka i sól. Mieszaj i stopniowo dolewaj pozostałą ilość mleka. Ciasto dokładnie wyrabiaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj z ciasta bułeczki. Jedna bułeczka to waga 70-80g. Uformowane połóż na oprószonej mące stolnicy.

Wstaw wodę w garnku do gotowania na parze od Kohersen. Kluski gotuj 10 minut pod przykryciem Woda cały czas musi się gotować.

Teraz czas na mus mango.

zoom

Mus mango:

  • 1 mango
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie:

Do kielicha blendera próżniowego Kohersen dodaj obrane i pokrojone w kawałki mango i pół puszki mleczka kokosowego.

Całość dokładnie zblenduj na gładki mus.

Tak przygotowanym musem polej ugotowane na parze pampuchy.

I gotowe! 

Smacznego!
Mogą Cię zainteresować:
Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 
4.07.2023

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…

Sałatka gyros- zdrowsza wersja 
28.12.2022

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy gyros sól i pieprz oliwa do smażenia  kapusta pekińska…

Leniwe ruskie pierogi. Pyszny smak tradycyjnych pierogów bez konieczności lepienia.
9.10.2024

Leniwe ruskie pierogi to nowoczesna odsłona klasycznego dania, które doskonale łączy smak tradycyjnych pierogów ruskich z wygodą i…