Kluski na parze (pampuchy) z musem mango
3.10.2022Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu bułek na parze.
Jeśli kochasz tak samo mango jak ja to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 12 bułek:
- 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
- 240 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (4 łyżki mleka) i cukrze. Do rozczynu dodaj również jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut by drożdże podwoiły swoją objętość.
Pozostałą ilość mąki przesiej do miski. Dodaj rozczyn, masło, jajka i sól. Mieszaj i stopniowo dolewaj pozostałą ilość mleka. Ciasto dokładnie wyrabiaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj z ciasta bułeczki. Jedna bułeczka to waga 70-80g. Uformowane połóż na oprószonej mące stolnicy.
Wstaw wodę w garnku do gotowania na parze od Kohersen. Kluski gotuj 10 minut pod przykryciem Woda cały czas musi się gotować.
Teraz czas na mus mango.
Mus mango:
- 1 mango
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do kielicha blendera próżniowego Kohersen dodaj obrane i pokrojone w kawałki mango i pół puszki mleczka kokosowego.
Całość dokładnie zblenduj na gładki mus.
Tak przygotowanym musem polej ugotowane na parze pampuchy.
I gotowe!