Kluski na parze (pampuchy) z owocami leśnymi
3.10.2022Zesmakuj ze mną pampuchów czyli bułek gotowanych na parze.
Tym razem wersja z owocami leśnymi: malinami i jeżynami.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 12 bułek:
- 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
- 240 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (4 łyżki mleka) i cukrze. Do rozczynu dodaj również jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut by drożdże podwoiły swoją objętość.
Pozostałą ilość mąki przesiej do miski. Dodaj rozczyn, masło, jajka i sól. Mieszaj i stopniowo dolewaj pozostałą ilość mleka. Ciasto dokładnie wyrabiaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat lub stolnicę. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj z ciasta bułeczki. Jedna bułeczka to waga 70-80g. Uformowane połóż na oprószonej mące stolnicy.
Wstaw wodę w garnku do gotowania na parze od Kohersen. Kluski gotuj 10 minut pod przykryciem Woda cały czas musi się gotować.
Teraz czas na sos z owoców leśnych.
Sos z owoców leśnych.
- 200 g malin
- 200 g jeżyn
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do kielicha blendera próżniowego Kohersen dodaj maliny, jeżyny oraz jogurt naturalny.
Całość dokładnie zblenduj na gładki sos.
Tak przygotowanym sosem polej ugotowane na parze pampuchy.
I gotowe!