Krem z pieczonej dyni z lanymi kluskami
15.10.2022Krem z dyni to obowiązkowa pozycja goszcząca na jesiennym stole.
Ja przychodzę do Ciebie z propozycją kremu z pieczonej dyni i cebuli z mleczkiem kokosowym, domowymi kluskami lanymi, czarnuszką i listkami świeżej bazylii.
Zupa ta gości bardzo często na moim stole. Serwuję ją również moim gościom. Są nią zachwyceni i zawsze wracają z przepisem.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na 6/8 porcji:
- 2 małe dynie hokkaido
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni- grzanie góra- dół. Dynię pokrój na mniejsze kawałki (pozbądź się gniazd nasiennych). Cebulę obierz i pokrój w grube plastry. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je 25 minut.
Upieczone warzywa przełóż do blendera gotującego Kohersen lub do garnka. Do upieczonych warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz bulion. Całość gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki blenduj na gładki krem.
Składniki na kluski:
- 1 l bulionu warzywnego/ rosołu z kury
- 2 jajka (waga jajek około 110 g)
- 5 łyżek mąki pszennej (1 łyżka zwykle ma 11 g)
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj mąkę. Do miseczki wbij również jajka, sól i pieprz. Całość wymieszaj na gładką masę. Nie może być żadnych grudek. W związku z tym możesz użyć blendera.
W garnku zagotuj bulion. Gdy bulion się gotuje wlewaj ciasto cienką strużką. By kluski były małe ciasto przelewam przez najgrubsze oczka tarki. Jeśli nie ważna dla Ciebie jest ich wielkość możesz lać je bez użycia tarki. Po wlaniu klusek odczekaj dosłownie minutę, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj kluski.
Dodatki:
- listki bazylii
- czarnuszka
- olej z pestek dyni *opcjonalnie
Przygotowanie:
Zblendowaną zupę wyłóż do miseczek. Na wierzch wykładaj porcje klusek. Całość posyp czarnuszką, udekoruj listkami świeżej bazylii. Do dekoracji możesz użyć również oleju z pestek dyni.
I gotowe!