Krokodylki – ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:
Ogórki i dodatki:
- ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4–5 ząbków czosnku
- kawałek chrzanu (opcjonalnie)
- 1 papryka czerwona (opcjonalnie, dla koloru)
- gorczyca – 1/2 łyżeczki na słoik
- ziele angielskie – po 2 ziarna na słoik
- liść laurowy – po 1 na słoik
- koper (baldach lub gałązki)
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10% (200 ml)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub paski (tzw. “krokodylki”).
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki.
Do wyparzonych słoików włóż:
po kilka kawałków ogórków,
kilka plasterków marchewki, cebuli, czosnku,
ziele angielskie, gorczycę, koper i liść laurowy,
(opcjonalnie paprykę lub kawałek chrzanu).
Zagotuj składniki zalewy, mieszając aż cukier i sól się rozpuszczą.
Zalej ogórki gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Zakręć słoiki złotymi nakrętkami.
Pasteryzacja:
słoiki 500 ml – gotuj przez ok. 7–10 minut od momentu zagotowania wody.
Odstaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do wystudzenia.
Krokodylki są gotowe po 2–3 tygodniach. Najlepsze po kilku miesiącach. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!