Krokodylki – ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Ogórki i dodatki:

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych (niedużych)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4–5 ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu (opcjonalnie)
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie, dla koloru)
  • gorczyca – 1/2 łyżeczki na słoik
  • ziele angielskie – po 2 ziarna na słoik
  • liść laurowy – po 1 na słoik
  • koper (baldach lub gałązki)

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10% (200 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki lub paski (tzw. “krokodylki”).

Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki.

Do wyparzonych słoików włóż:

po kilka kawałków ogórków,

kilka plasterków marchewki, cebuli, czosnku,

ziele angielskie, gorczycę, koper i liść laurowy,

(opcjonalnie paprykę lub kawałek chrzanu).

Zagotuj składniki zalewy, mieszając aż cukier i sól się rozpuszczą.

Zalej ogórki gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć słoiki złotymi nakrętkami.

Pasteryzacja:

słoiki 500 ml – gotuj przez ok. 7–10 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem i zostaw do wystudzenia.

Krokodylki są gotowe po 2–3 tygodniach. Najlepsze po kilku miesiącach. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

Składniki: (na 2 słoiki po 700 ml) Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości) Marchewka…

Roladki z tortilli z pastą jajeczną od szczęśliwych kurek i awokado 

Składniki na dwie porcje: Jajka (3 sztuki) Awokado Hass (1 sztuka) Szczypiorek (3 łyżki) Jogurt grecki (2 czubate…

Kremowa zupa koperkowo-mięsna z marchewką

Porcja: 4–5 misekCzas przygotowania: ok. 40 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1 średnia…