Malinowa chmurka

6.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(na blaszkę 24×24 cm):

Spód biszkoptowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa malinowa:
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml wrzątku
  • 300–350 g świeżych malin
Warstwa piankowa:
  • 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 250 g mascarpone
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Dekoracja:
  • garść płatków migdałowych
  • kilka malin
  • pokruszone bezy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5–6 minut).

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180°C (góra-dół) przez 15–17 minut, aż lekko się zarumieni.

Ostudź całkowicie.

Rozpuść galaretki w 500 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i ostudź.

Na biszkopcie ułóż świeże maliny.

Wylej lekko tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki na 1–2 godziny, aż całkowicie stężeje.

Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, ostudź.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj mascarpone, delikatnie zmiksuj.

Wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie połącz.

Wylej masę na stężałą galaretkę i wyrównaj.

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Na wierzchu ułóż maliny, posyp płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezami.

Zamiast malin można użyć truskawek, jagód lub mieszanki owoców.

Bezy można pominąć lub zastąpić startą białą czekoladą.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Śliwki w syropie do słoików

Składniki: 2 kg dojrzałych, jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) 1 litr wody 500 g cukru 2–3 goździki do każdego…

Kiszony czosnek w całości

Składniki: 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…

Pyszna i sycąca sałatka z makaronem i kabanosem

Składniki: 200 g drobnego makaronu (np. kolanka, gwiazdki, ryżowy) 150–200 g kabanosów (najlepiej cienkich, dobrej jakości) 1 puszka…