Mielonka z czosnkiem niedźwiedzim w słoikach

17.07.2025
Czas przygotowania: 190 minut
Stopień trudności: średnie

Delikatna, aromatyczna domowa konserwa mięsna z nutą czosnku niedźwiedziego – idealna na kanapki, do sałatek lub jako przekąska w plener.

Składniki:

(na ok. 4–5 słoików 500 ml)

  • 1,5 kg surowego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka lub mieszanka łopatki + boczku)
  • 150 g wędzonego boczku (opcjonalnie dla wyrazistszego smaku)
  • 3–4 duże garście listków czosnku niedźwiedziego (ok. 80 g)
  • 2–3 ząbki czosnku zwykłego
  • 2 łyżeczki soli peklowej (lub 3 łyżeczki soli kuchennej)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml zimnej wody
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka żelatyny spożywczej dla lepszej konsystencji

Sprzęt

  • Maszynka do mielenia mięsa lub blender kielichowy
  • Duża miska do mieszania
  • Słoiki 500 ml wraz z czystymi, wyparzonymi zakrętkami
  • Garnek do pasteryzacji (lub szybkowar/ekspres ciśnieniowy)
  • Termometr kuchenny

Przygotowanie:

Pokrój mięso i boczek na mniejsze kawałki (2–3 cm kostki), schłódź w lodówce przez ok. 30 min – ułatwi to mielenie.

Przepuść schłodzone mięso i boczek przez maszynkę (sitko o grubych otworach) lub zmiksuj kilkoma pulsami w blenderze kielichowym, by uzyskać dość drobną, ale nie papkowatą konsystencję.

Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj.

Ząbki czosnku zwykłego przeciśnij przez praskę.

W miseczce wymieszaj sól peklową (lub zwykłą), pieprz, paprykę, gałkę i majeranek.

Do dużej miski przełóż zmielone mięso, dodaj zioła, przyprawy oraz zimną wodę (i żelatynę, jeśli używasz).

Energicznie wyrabiaj ręką lub w robocie kuchennym przez ok. 5–7 min, aż masa stanie się plastyczna i zacznie lepiej się kleić.

Do czystych, gorących słoików nakładaj farsz – mocno ubijaj, aby wypuścić pęcherzyki powietrza.

Zostaw ok. 1 cm przestrzeni od krawędzi słoika.

Wyczyść dokładnie krawędzie i załóż zakrętki (nie dokręcaj ich na siłę).

Pasteryzacja / gotowanie w słoikach

  • Metoda klasyczna (kąpiel wodna):
    • Umieść słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką (zapobiegnie tłuczeniu).
    • Zalej wodą tak, by sięgała ok. 2 cm ponad wieczka.
    • Doprowadź do wrzenia i gotuj delikatnie przez 90 min.
    • Metoda ciśnieniowa (szybkowar):
      • Układaj słoiki na podstawce, zalej wodą do poziomu ¾ wysokości słoików.
      • Pasteryzuj pod ciśnieniem 1 bar ok. 60 min (wg instrukcji urządzenia)  

Po zakończeniu wyjmij słoiki i ostudź zupełnie w temperaturze pokojowej (najlepiej przykryte ściereczką).

Sprawdź, czy wieczka są wklęsłe (oznaka prawidłowej próżni).

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica, spiżarnia) do 12 msc

Podanie

  • Kroimy na cienkie plastry – wędzona, lekko wilgotna konsystencja świetnie pasuje do świeżego pieczywa.
  • Doskonała też jako dodatek do jajecznicy, sałatek ziemniaczanych czy makaronu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Maślane rogale z gryczaną kruszonką 🥐

Składniki na ciasto drożdzowe: 550 g mąki orkiszowej/pszennej140 ml mleka roślinnego/krowiego35 g świeżych drożdży 3 płaskie łyżeczki soli100 g…

Mini pizze z ciasta francuskiego 

Składniki: 🍕1 ciasto francuskie 🍕1/2 sloiczka pesto bazyliowego 🍕1 jajko 🍕2 kiełbaski franfurterki Przygotowanie: Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój…

Makaronowa sałatka z 5 składników z brokułem

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki makaronowej. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 5…