Ogórki konserwowe z cebulą i czosnkiem do słoików

10.07.2025

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek koperku (kwiatostany lub gałązki)
  • ziele angielskie (po 2 ziarna do słoika)
  • liście laurowe (po 1 do słoika)
  • gorczyca (po 1/2 łyżeczki do słoika)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, możesz je wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1–2 godziny (będą bardziej chrupiące).

Cebulę pokrój w piórka lub półplasterki.

Czosnek obierz, ząbki zostaw w całości.

Do wyparzonych słoików włóż: koper, cebulę, czosnek, gorczycę, ziele angielskie i liść laurowy.

Następnie ściśle układaj ogórki, możesz przekładać je warstwami cebuli.

Zagotuj wszystkie składniki zalewy, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach, zakręć dokładnie złotymi nakrętkami.

Pasteryzacja: gotuj słoiki przez 7–10 minut od zagotowania wody (woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików).

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Ogórki będą gotowe po około 3–4 tygodniach.

Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli chcesz bardziej ostre, dodaj plasterek chili do każdego słoika.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
Mogą Cię zainteresować:
Domowe kopytka- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 2
1.01.2024

Dzień dobry, cześć! Kopytka to drugi przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Bez wątpienia, kopytka to jedno z…

Krem z pieczonej dyni z lanymi kluskami
15.10.2022

Krem z dyni to obowiązkowa pozycja goszcząca na jesiennym stole. Ja przychodzę do Ciebie z propozycją kremu z…

Zdrowe przekąski pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy- wystąpienie Pytanie na Śniadanie
8.01.2023

Styczeń to miesiąc zmian i postanowień. Bardzo często styczeń jest miesiącem, w którym chcesz zmienić styl życia-na ten…