Pieczone młode ziemniaki faszerowane śmietanowym sosem z boczkiem i szczypiorkiem

16.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 3-4 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżka koperku, posiekanego (opcjonalnie)
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Olej lub masło do smażenia boczku i cebuli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, obierz (jeśli lubisz) i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadły (ok. 20 minut w zależności od wielkości).

Po ugotowaniu ziemniaki przestudź, a następnie przekrój na pół wzdłuż. Łyżką delikatnie wyjmij trochę miąższu, tworząc małe „łódeczki”.

Boczek i cebulę podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub masła, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zeszklona. Odstaw do ostudzenia.

W miseczce wymieszaj śmietanę, szczypiorek, koperek, dopraw solą i pieprzem.

Do śmietanowego sosu dodaj przestudzony boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj.

Nakładaj farsz na połówki ziemniaków.

Podawaj od razu lub wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, żeby wszystko się ładnie podgrzało.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na azjatycki kurczak stir-fry z papryką i ryżem

Składniki: (4 porcje) Kurczak i marynata: 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka skrobi…

Kurczak z kalafiorem w kremowym sosie:

Składniki: Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g), pokrojone w paski 1 mały kalafior,…

Krem z białych warzyw z szarpaną wołowiną.

Zesmakuj ze mną delikatnego kremu z białych warzyw z szarpaną wołowiną. Ja przychodzę do Ciebie z propozycją kremu…