Pieczone młode ziemniaki faszerowane śmietanowym sosem z boczkiem i szczypiorkiem

Składniki:
- 6 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
- 150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3-4 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżka koperku, posiekanego (opcjonalnie)
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Olej lub masło do smażenia boczku i cebuli
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj, obierz (jeśli lubisz) i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadły (ok. 20 minut w zależności od wielkości).
Po ugotowaniu ziemniaki przestudź, a następnie przekrój na pół wzdłuż. Łyżką delikatnie wyjmij trochę miąższu, tworząc małe „łódeczki”.
Boczek i cebulę podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub masła, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zeszklona. Odstaw do ostudzenia.
W miseczce wymieszaj śmietanę, szczypiorek, koperek, dopraw solą i pieprzem.
Do śmietanowego sosu dodaj przestudzony boczek z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Nakładaj farsz na połówki ziemniaków.
Podawaj od razu lub wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, żeby wszystko się ładnie podgrzało.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!