Pieczony pstrąg z sosem czosnkowo-miętowym 

17.12.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 małego kalafiora 
  • 1/2 małego brokułu 
  • sól, pieprz, cytryna, czosnek, mięta, oliwa, masło 
  • 2 łyżeczki miodu 

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 garść świeżej mięty 
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:

Marchewkę, pora i pietruszkę pokrój na mniejsze części. Kalafiora i brokuła podziel na mniejsze różyczki. Warzywa twarde (marchew i poetruszkę) gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj do nich warzywa miękkie (brokuł, kalafior i por) całość gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odcedź je.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Do wypatroszonego pstrąga dodaj 1 łyżeczkę masła, 2 nieobrane ząbki czosnku, 2 plasterki cytryny i świeżą miętę. Powtórz tą czynność dwa razy. Wierzch każdego pstrąga natnij nożem, a następnie skrop sokiem z cytryny, a także posyp solą i pieprzem. Gdy posypiesz pstrąga solą i pieprzem na wierzch ryby dodaj 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę miodu. Ryby połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok ryb połóż ugotowane warzywa. Delikatnie skrop je oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane pstrągi piecz 20/25 minut w 220 stopniach. 

W czasie gdy pstrągi się pieką przygotuj sos. Do miseczki dodaj jogurt, posiekaj cienko miętę, dodaj również posiekany czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Upieczoną rybę podawaj

z sosem i świeżymi ziołami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Pasta tahini

Składniki: Składniki: 200 g nasion sezamu 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. z pestek winogron lub słonecznikowego) Szczypta soli…

Przepis na napoleonka (mille-feuille)

Składniki: (forma ok. 20×20 cm, 9–12 porcji) Ciasto francuskie 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (2×275 g) Krem waniliowy…

Ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki…