Pieczony pstrąg z sosem czosnkowo-miętowym

Składniki:
- 2 pstrągi
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego kalafiora
- 1/2 małego brokułu
- sól, pieprz, cytryna, czosnek, mięta, oliwa, masło
- 2 łyżeczki miodu
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 garść świeżej mięty
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę, pora i pietruszkę pokrój na mniejsze części. Kalafiora i brokuła podziel na mniejsze różyczki. Warzywa twarde (marchew i poetruszkę) gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj do nich warzywa miękkie (brokuł, kalafior i por) całość gotuj przez 5 minut. Po tym czasie odcedź je.
Przygotuj blaszkę do pieczenia. Do wypatroszonego pstrąga dodaj 1 łyżeczkę masła, 2 nieobrane ząbki czosnku, 2 plasterki cytryny i świeżą miętę. Powtórz tą czynność dwa razy. Wierzch każdego pstrąga natnij nożem, a następnie skrop sokiem z cytryny, a także posyp solą i pieprzem. Gdy posypiesz pstrąga solą i pieprzem na wierzch ryby dodaj 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę miodu. Ryby połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok ryb połóż ugotowane warzywa. Delikatnie skrop je oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane pstrągi piecz 20/25 minut w 220 stopniach.
W czasie gdy pstrągi się pieką przygotuj sos. Do miseczki dodaj jogurt, posiekaj cienko miętę, dodaj również posiekany czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Upieczoną rybę podawaj
z sosem i świeżymi ziołami.
I gotowe!