Przepis na ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

19.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2–3 słoiki 500 ml)

  • 1 kg małych ogórków (korniszonów), świeżych i jędrnych
  • 3–4 plasterki cytryny (ze skórką, dokładnie umytej)
  • 6–8 ząbków czosnku, obranych
  • 2 gałązki koperku lub 1 mały korzeń kopru, pokrojony
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli peklowej (lub zwykłej niejodowanej soli)
  • 1 łyżka cukru
  • 900 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Ogórki wyszoruj pod zimną wodą, odetnij końcówki.

Cytrynę umyj, pokrój w cienkie plasterki.

Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki.

Na dno każdego słoika włóż:

  1. po 2–3 plasterki cytryny,
  2. 2–3 ząbki czosnku,
  3. gałązkę lub kawałek korzenia kopru,
  4. ½ łyżeczki gorczycy,
  5. kilka ziaren pieprzu,
  6. 1 liść laurowy.

Ułóż ogórki pionowo, ściśle w słoikach. Między ogórkami możesz dodać kilka plasterków cytryny i ząbek czosnku dla aromatu.

W garnku połącz wodę, sól i cukier – podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Dodaj ocet, zagotuj całość.

Gorącą zalewą ostrożnie wlej do słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką.

Słoiki szczelnie zakręć i umieść w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości.

Pasteryzuj ok. 10 min od momentu zagotowania się wody.

Po wyłączeniu ognia odstaw słoiki w garnku do całkowitego wystudzenia.

Po ostudzeniu sprawdź, czy nakrętki są wklęsłe – to znak poprawnego zamknięcia.

Odstaw słoiki w chłodne, ciemne miejsce na minimum 7–10 dni.

Ogórki będą gotowe po ok. 2 tygodniach, można je przechowywać kilka miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na makaron typu orzo z brokułami, kukurydzą i kurczakiem

Składniki: (porcja dla 2–3 osób) 200 g makaronu orzo (ryżowego) 1 mała główka brokuła (ok. 300 g), podzielona…

Przepis na pieczeń „marmurkową”

Składniki: (keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji) 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300…

Pączki z nadzieniem (klasyczne z dżemem)

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 200 ml ciepłego mleka 50 g cukru 25 g świeżych…