Ryba po grecku-dorsz czarny po grecku

17.12.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej ryby. Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań Wigilijnych. Dziś przychodzę z propozycją na dorsza czarnego po grecku.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki rybne:

  • 1 duży filet z dorsza czarnego 
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól do smaku 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 

Składniki warzywne:

  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki 
  • 2 pory
  • 1 opakowanie (500g) passaty pomidorowej 
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki gorącej wody 
Przygotowanie:

Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw go solą i pieprzem. Do miseczki dodaj mąkę. Obtaczaj w mące dorsza. Rozgrzej patelnię. Dodaj oliwę. Na rozgrzaną oliwę wyłóż rybę. Smaż ją z obu stron do zarumienia. Marchewki i pietruszkę obierz. Zetrzyj warzywa na tarce. pory pokrój na cienkie talarki. Możesz również zetrzeć seler (ja go nie dodaję, bo ma uczulenie). Warzywa przełóż do woka lub dużej patelni. Zalej dwoma szklankami wody. Warzywa duś do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodaj passatę pomidorową. Całość wymieszaj. Przygotuj sobie blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dno wyłóż część duszonych warzyw. Na warzywa wyłóż usmażoną rybę, a na rybę połóż pozostałą warstwę duszonych warzyw. Gdy wyłożysz wszystkie warzywa- schowaj rybę po grecku do lodówki na minimum 1,5 h. Po tym czasie wierzch udekoruj natką pietruszki.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Maślane supełki- bułki śniadaniowe (drożdżowe) z dodatkiem masła

Składniki: Składniki podstawowe na 13 sztuk: 140 ml mleka 160 ml wody 1 białko 60 ml oleju rzepakowego…

Pieczony pstrąg z sosem czosnkowo-miętowym 

Składniki: 2 pstrągi 1 por 2 marchewki 1 pietruszka  1/2 małego kalafiora  1/2 małego brokułu  sól, pieprz, cytryna,…

Kluski na parze (pampuchy) z owocami leśnymi

Zesmakuj ze mną pampuchów czyli bułek gotowanych na parze. Tym razem wersja z owocami leśnymi: malinami i jeżynami.…