Sałatka makaronowa z kurczakiem i rukolą

5.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 250 g makaronu penne (lub innego, np. fusilli, farfalle)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g rukoli
  • 100 g sera feta
  • 8–10 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano
  • Sos (propozycja):
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z pomidorów)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź.

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i usmaż na oliwie z dodatkiem czosnku. Odstaw do ostudzenia.

Suszone pomidory pokrój w paski lub mniejsze kawałki. Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę.

W dużej misce połącz:

  • makaron
  • rukolę
  • kurczaka
  • pomidory
  • fetę

Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki w słoiczku lub małej miseczce, aż się połączą. Polej sałatkę tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

Możesz dodać czarne oliwki, świeże pomidorki koktajlowe lub uprażone pestki słonecznika.

Sałatka świetnie smakuje również na zimno – idealna do lunchboxa!

Feta może być zastąpiona mozzarellą lub serem typu sałatkowego.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z tortellini i pieczonymi burakami

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki z tortellini w roli głównej. Do jej…

Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…

Przepis na ogórki z curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) Ogórki gruntowe – 1,2 kg (ok. 20–24 małych lub średnich sztuk) Woda…