Sos czosnkowy z pietruszką

14.07.2025
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3–4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) szczypta cukru lub 1/2 łyżeczki miodu dla balansu

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem.

Dodaj czosnek, sok z cytryny, pietruszkę, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na min. 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Przed podaniem raz jeszcze zamieszaj. Gotowe!

Jeśli chcesz sos bardziej kremowy i gęsty – dodaj więcej majonezu.
Jeśli wolisz lekki i orzeźwiający – daj więcej jogurtu i odrobinę tartego ogórka (jak w tzatziki).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kluski z truskawkami 

Składniki na dwie porcje: Truskawki (400g) Makaron (150 g) Cukier (2 łyżki) Śmietana (3 łyżki) Przygotowanie: Makaron ugotuj…

Sałatka z ogórków z marchewką w słodko–kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 9 słoików po 300 ml) Składniki Warzywa: 1,8 kg świeżych ogórków gruntowych 600 g marchewki 2…

Pomysł na drugie śniadanie-kanapki z jajkiem i parmezanem

Dobrze wiemy, że przygotowanie kanapek nie jest trudne i każdy umie je zrobić. Wstawiam Wam tu ten przepis…