Szparagi- wiosenny rarytas

14.06.2022

Wiosna, a w szczególności kwiecień to początek sezonu szparagowego. Szparagi coraz częściej lądują na polskich talerzach.  Jak je przyrządzić? Jak przygotować? Jakie mają właściwości i wartości odżywcze? O tym wszystkim dowiesz się w poniższym wpisie.

Oczywiście nie mogę zostawić Cię bez przepisu! Poniżej znajdziesz trzy pomysły na śniadania z wykorzystaniem zielonych szparag.

Zacznę od historii

Szparagi to warzywo należące do rodziny liliowatych. Warzywo to znane było za czasów starożytnych Rzymian, Greków, a także Egipcjan, jednakże ich wartości odżywcze, a także smak docenili Włosi. Szparagi były ulubionym warzywem Ludwika XIV. Kiedyś były rzadko dostępne. Uznawano je za afrodyzjak, jednak z biegiem czasu szparagi stały się bardzo popularnym i docenianym warzywem.

Rodzaje szparagów:

Białe szparagi to odmiana również dobrze  znana. Białe szparagi są grubsze od pozostałych odmian, delikatniejsze w smaku (mniej wyczuwalna orzechowa nuta smakowa). Są również bardziej łykowate, dlatego konieczne jest ich obieranie. Biały kolor wynika ze sposobu uprawy tzn., że  białe szparagi rosną pod ziemią. W związku z tym, że nie dociera do nich światło mają biały kolor.

Coraz częściej na targach można spotkać  szparagi fioletowe. To najtrudniejsza w uprawie odmiana. Ich wygląd jest bardzo efektowny. Ta odmiana również nie wymaga obierania. Wystarczy oderwać zdrewniałą końcówkę i warzywo jest gotowe do obróbki termicznej. Odmiana bardzo aromatyczna.

Zalety spożywania szparag:

Szparagi w swoim składzie zawierają mnóstwo wody. Głównym źródłem witamin i wartości odżywczych szparagów jest białko. To ono sprawia, że szparagi są bardzo pożywne i sycące.  Szparagi to warzywo, które wspaniale uzupełnia dietę zarówno osób odchudzających się, ale również osób uprawiających różnego rodzaju sporty.

100 g szparag zawiera jedynie 18 kcal. Ich smak jest wyrazisty, orzechowy. Zielone szparagi w swoim składzie zawierają mnóstwo witamin z grupy A,C,K oraz witaminy B.  Oprócz wysokiej zawartości białka, szparagi zawierają mnóstwo żelaza i kwasu foliowego, w związku z tym bardzo często jedzenie ich poleca się osobom mających skłonności do anemii. Białe szparagi po obraniu tracą część swoich wartości odżywczych, mimo to ich spożywanie wspaniale działa na skórę, włosy oraz paznokcie.

Szparagi to źródło witamin wspomagających prawidłowy i wzmocniony układ odpornościowy oraz układ pokarmowy. Spożywanie szparag wspomaga wątrobę (towarzyszy w procesie detoxu organizmu).

Jakie szparagi najlepiej wybrać? Jak je przechowywać?

Najlepiej kupuj szparagi, które mają zamknięte główki. Końcówki szparag nie mogą być bardzo brązowe. Im jaśniejsza końcówka, tym świeższe szparagi. Zakupione szparagi  przechowuj w kubku/szklance napełnionym/napełnioną wodą (wtedy to dłużej zachowają swoją świeżość).

Czas na przepisy-poniżej znajdziesz trzy sposoby na śniadanie

z użyciem zielonych szparagów.

Tosty z awokado, pomidorem malinowym, zielonymi szparagami i jajkiem poche
Hot dogi z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami 
Omlet ze szparagami
Mogą Cię zainteresować:
Trzy przepisy na kluski drożdżowe z użyciem garnka do gotowania na parze KOHERSEN
3.10.2022

Kluski Drożdżowe na parze ze względu na region noszą różne nazwy. Jedni mówią na nie po prostu kluski…

Najmodniejsze trendy kulinarne na nadchodzący rok-Prognozy dotyczące nowych składników, technik gotowania czy stylów serwowania, które będą królować w kuchni.
1.01.2025

Z każdym rokiem kuchnia przechodzi przez nowe transformacje, a 2024 z pewnością nie będzie wyjątkiem. Świat kulinariów to…

Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki
1.01.2025

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…